Kuchnia

Kulinaria

Szwedzkie bułki z borówkami
21g drożdży
375ml mleka, ciepłego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 duże jajka
200g cukru, dałam brązowy
50g masła, roztopionego
800g mąki pszennej
duża szczypta soli
400g-500g borówek polskich
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Drożdże rozpuścić w 75ml mleka z 2 łyżeczkami cukru. Odstawić na 10-15 minut do napuszenia.

Mąkę przesiać. Do dużej misy wsypać 500g mąki, dodać zaczyn, resztę mleka, kardamon, jajka, cukier, masło i sól. Wymieszać na gładkie ciasto, następnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Następnie nasmarować je oliwą lub olejem roślinnym i przełożyć do czystej miski. Nakryć czystą ściereczkę i odstawić do napuszenia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na duży prostokąt na stolnicy posypanej mąką. Borówki wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Wizualnie ciasto podzielić na 4 długie pasy, na dwa środkowe nałożyć owoce. Na borówki nałożyć wolny pas ciasta z góry i dołu. Ciasto przekroić wzdłuż, następnie kroić na części. Z każdej formować bułkę wywijając ją w każdą stronę ;) tak by z borówek wycisnąć mniej lub więcej soku, który zafarbuje część ciasta, te borówki które się wysypały wcisnąć na wierzch bułki. Dodatkowo na każdą można nałożyć po pół malutkiej łyżeczki masła. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20-30 minut to napuszenia. Potem piec w zależności od ich wielkości 12-15 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation