Kuchnia

Kitchen

Zielone placki BEZ TŁUSZCZU

Składniki

1/2kg brokułów
1/2kg ziemniaków
1/2 pęczka koperku
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól


Sos pomidorowy

2 łyżki mleka sojowego lub krowiego
Garstka listków bazylii
sól


Przygotowanie

Brokuły i ziemniaki pokrojone w plastry gotujemy na parze (20min). Ugotowane warzywa ugniatamy ugniataczką do ziemniaków - tak żeby nie zrobić z nich całkowitej miazgi - niech pozostaną warzywa w kawałkach. Do tego wrzucamy jajka, koperek, oliwę i solimy do smaku. Łyżką na papier do pieczenia wykładamy masę formując placki. Pieczemy na 150-170* przez 45 minut.

Placki ładnie odchodzą od papieru, normalnie się kroją, można je polać sosem np tym pomidorowym. Podany sos przygotujemy podgotowując pastę pomidorową z kartonu z poszatkowaną bazylią i zabieloną mlekiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation