Kuchnia

torty

Ciasto porzeczkowe na spodzie czekoladowo-ryżowym bez pieczenia

Składniki:

600 g maślanki
250 g śmietany do ubijania
200 g czekoladowego ryżu preparowanego
125 g czerwonych porzeczek
100 g gorzkiej czekolady
75 g cukru
20 g tłuszczu kokosowego
2 + 8 płatków białej żelatyny
1 łyżka miodu
1 buteleczka aromatu waniliowego
odrobina oleju
ryż preparowany i porzeczki do ozdoby
Etapy przygotowania

1
Pokroić czekoladę. Rozpuścić z tłuszczem w gorącej kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Drobno posiekać ryż preparowany i wymieszać z płynną czekoladą.
2
Obręcz tortową bądź okrągłą formę (24 cm średnicy) postawić na lekko zatłuszczonym blacie tortowym. Spód wyłożyć masą ryżową na wysokość około 2 cm. Schłodzić przez około 40 minut.
3
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Porzeczki przebrać i umyć. Podgrzać miód. Dodać porzeczki, gotować około 3 minut. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić z miodem. Dodać pozostałą żelatynę i rozpuścić. Dodać 3 łyżki roztopionego masła, następnie wymieszać z pozostałym masłem. Doprawić aromatem waniliowym. Śmietanę i cukier ubić na sztywno, dodać roztopione masło. Następnie dodać porzeczki.
4
Krem rozsmarować na czekoladowym spodzie i wygładzić. Odstawić tort do lodówki na około 4 godziny. Podawać przybrany ryżem i porzeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation