Kuchnia

Pasty, dipy, sosy

Pasztet z soczewicy i marchewki

Składniki na keksówkę:

2 szklanki czerwonej soczewicy
5 średnich marchewek
3 łyżki bułki tartej
łyżka sosu sojowego
czubata łyżeczka kuminu
łyżeczka czarnuszki
szczypta chili
olej
sól i pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę gotować w osolonej wodzie aż do rozpadnięcia się, czyli jakieś 15-18 minut.
W międzyczasie marchewki zetrzeć na tartce lub zblendować i dusić na dnie głębokiego rondla razem ze wszystkimi przyprawami.
Miękką soczewicę dokładnie odcedzić i odcisnąć z wody. Połączyć z marchewkę, dodać bułkę tartą i doprawić solą oraz pieprzem.
Masę przełożyć do keksówki posmarowanej delikatnie olejem i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Najpyszniejszy rozsmarowany na świeżym chlebie z kolendrą albo pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation