Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Ciasto bananowo-śmietankowe


Składniki:
- ciasto wg przepisu podstawowego,
- 0,5 l nektaru bananowego,
- 8 łyżek cukru,
- 800 ml mleka,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego,
- 250 g masła,
- 400 g śmietany 36 proc.,
- 250 g gorzkiej czekolady,
- 3 płaty żelatyny,
- 6-7 bananów,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- tłuszcz i bułka do formy
Przygotowanie:
Zagotować nektar, cukier i 650 ml mleka. Budyń rozpuścić w 150 ml mleka, dodać do gotującego się nektaru, gotować minutę, mieszając. Gotową masę przelać do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Ciasto przygotować wg przepisu podstawowego. Blachę natłuścić i wysypać bułką, wylać na nią ciasto, wyrównać. Piec w 150 st. C 25-35 minut. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. 200 g śmietany podgrzać, rozpuścić w niej posiekaną na kawałki czekoladę. Ciasto posmarować odrobiną masy czekoladowej, schłodzić.
Żelatynę namoczyć,odcisnąć, roztopić, zmieszać z budyniem (najpierw z kilkoma łyżkami budyniu, które później dodać do reszty). Masę wstawić do lodówki. 200 g śmietany ubić, zmieszać z tężejąca masą budyniową. Nałożyć na ciasto i odstawić na min. 3 godziny w chłodne miejsce. Pozostałą śmietanę z czekoladą podgrzać. Banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ciasto dekorować bananami i polewą czekoladową.
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 1380 kJ/330 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation