Kuchnia

Kulinaria

Ciasto kokosowe
składniki na ciasto jogurtowe:

• 1 kubeczek (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
• 3 kubeczki mąki
• 2 kubeczki cukru
• 1 kubeczek oleju roślinnego
oraz:
• 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
• nakrętka likieru kokosowego np. Malibu
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
• owoce, około 1 kg (lub mniej wedle uznania)
• cukier puder do posypania

składniki na kokosową kruszonkę:

• 1/2 kostki masła (125 g)
• 1 niepełna szklanka mąki
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 1/3 szklanki mielonych wiórków kokosowych oraz 1/2 szklanki cukru


Duża blaszka prostokątna o wymiarach np. 28 x 38 cm lub blacha do pieczenia z wyposażenia piekarnika, wyłożona papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę: masło roztopić i ostudzić, wymieszać z podanymi skałdnikami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Owoce pokroić, wypestkować. Przygotować ciasto jogurtowe: Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, likierem, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia/sodą. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć połówki owoców przecięciem do góry, jedna obok drugiej lub pozostawiając nieco większe przestrzenie pomiędzy owocami. Odrywać po kawałeczku kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i przez około 40 - 50 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation