Kuchnia

Kuchnia

Risotto jarzynowo-drobiowe

Składniki:

1 szklanka ryżu,
500 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
300 g drobno pokrojonej marchewki,
3 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1/2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Umyty i odsączony ryż gotować 10-15 minut w osolonym wrzątku.
Po ugotowaniu zahartować go zimną wodą, by ziarna się nie posklejały, następnie odsączyć.
Na rozgrzany olej, wrzucić pokrojony w kostkę koperek, marchewkę i mięso z kurczaka, chwilę smażyć i mieszając, doprawić solą i pieprzem.
Gdy mięso się zarumieni wlać bulion i gotować na małym ogniu 2 minuty.
Wrzucić ryż.
Delikatnie mieszać zawartość patelni, przykryć pokrywką i podgrzewać na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Przed podaniem posypać czerwoną słodką papryką i ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation