Kuchnia

kuchnia

Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

•450 g mąki
•2 jajka
•100 g masła
•1 1/3 szkl mleka
•3/4 szkl cukru
•30 g świeżych drożdży lub torebka drożdży suszonych
•cukier waniliowy lub domowy cukier z prawdziwą wanilią
•skórka otarta z cytryny
•szczypta soli
•750 g truskawek z rabarbarem – proporcje wg upodobań
•1,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

•200 g mąki
•100 g masła
•pół szkl cukru
•3 łyżki oleju słonecznikowego
•łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę zmiksuj na średnich obrotach i włóż do lodówki. Rozpuść masło i zostaw do przestygnięcia. Jajka ubij z dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i przykryj na 10 minut, aż zaczną pracować. Zmiksuj mąkę, cukier, cukier waniliowy, ubite jajka i drożdże z mlekiem. Dodaj masło i skórkę z cytryny i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście połóż pokrojone owoce, posyp cynamonem i kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piecz 50 minut w 190°C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy jest upieczone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation