Kuchnia

Pyszności

Tort brzoskwiniowo- malinowy
wtorek, 16 marca 2010 21:13

Składniki:
500g mrożonych malin
Puszka brzoskwiń (850ml)
100g + 4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)
4 jajka
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
700g słodkiej śmietany 30%
1 opakowanie śmietan-fix
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Zamrożone maliny przełożyć do miseczki i posypać 4 łyżkami cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Pozostawić do rozmrożenia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka, sól i 4 łyżki wody ubić mikserem. Dalej ubijając dodać 100g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Kolejno dodać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 min w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
Brzoskwinie odsączyć na sitku. Zmiksować przy pomocy blendera z 1 opakowaniem cukru waniliowego na gładką masę.
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przed sitko.
Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, tak aby powstały 2 krążki.
Jeden krążek włożyć do tortownicy.
Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki malin i wymieszać. Następnie dodać do reszty malin i wymieszać.
Odłożyć na bok 3 łyżki malin.
200g śmietany ubić.
Śmietanę dodać do malin. Delikatnie wymieszać.
Masę malinową wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na 30min.
Pozostałe 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki brzoskwiń i wymieszać. Następnie dodać do reszty brzoskwiń i wymieszać.
Odłożyć na bok 3 łyżki brzoskwiń.
200g śmietany ubić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation