Kuchnia

ciasta

Ciasto owocowe klasyczne
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
8 łyżek margaryny do pieczenia (Kasi)
2/3 szklanki cukru
3 łyżki brązowego cukru
2 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (zastąpiłam ją mielonym twarogiem)
2 jabłka
1 szklanka malin (mrożonych)

Przygotowanie:
Wszystkie suche (oprócz cynamonu) składniki przesiej przez sito. Masło utrzyj z cukrem, dodaj kolejno jajka. Do maślanej masy dodawaj kolejno przesianą mąkę na zmianę ze śmietaną/serkiem. Do natłuszczonej foremki nałóż ciasto, na wierzchu ułóż owoce (jabłka obrane i pokrojone w kostkę, mrożone maliny), posyp brązowym cukrem i cynamonem. Piecz ok. 30 minut w 180 oC. Po ostudzeniu ciasta możesz polać je cytrynowym lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation