Kuchnia

CookBook: Lody i desery

GUJIA (INDIE)

Składniki (ciasto):

1 szklanka mąki
1 łyżka semoliny
2 łyżki oleju
ok. 1/3 szklanki letniej wody
nadzienie:
1/2 szklanki śmietanki 36%
1 szklanka mleka w proszku
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki posiekanych migdałów
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki cukru

dekoracja:
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
posiekane migdały i pistacje

olej do głębokiego smażenia

Mąkę, semolinę i olej mieszamy, dodajemy trochę wody, zagniatamy i stopniowo dodajemy więcej wody, możliwe, że całość nie będzie potrzebna. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Mleko w proszku mieszamy ze śmietanką, podgrzewamy na średnim ogniu w rondlu cały czas mieszając aż zacznie odstawać od brzegów. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier, wiórki kokosowe i posiekane migdały (ja użyłam płatków migdałowych, żeby było szybciej) i kardamon. Odstawiamy.
Ciasto dzielimy na części. Zgodnie z oryginalnym przepisem powinno z tej porcji wyjść 20-24 gujia, ale mi wyszło 12.

Dzielimy ciasto na części i z każdej formujemy kulkę, a następnie rozwałkowujemy na cienkie koła o średnicy ok. 10 cm. Na każde nakładamy łyżkę farszu, brzegi smarujemy wodą i kleimy pierogi. Dokładnie zalepiamy brzegi, żeby nie otworzyły się w czasie smażenia.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy w nim pierożki z obu stron na jasnozłoty kolor. Odsączamy na sicie albo papierowym ręczniku.

W innym garnku gotujemy cukier z wodą. Kiedy cukier się rozpuści zanurzamy w syropie gujia, dokładnie je w nim obtaczamy, odkładamy na talerz do wyschnięcia i posypujemy posiekanymi migdałami i pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation