Kuchnia

Snacks & Starters

Kremowy dip i pieczone ziemniaki

Skład:

ok. 1 kg ziemniaków

250 g jogurtu bałkańskiego

1 roladka twarogowego serka koziego Merci Chef

garść orzechów włoskich

duża garść świeżych listków bazylii

duża garść świeżych listków oregano

oliwa z oliwek

sól morska

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w kształt księżyców. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i dowolnie doprawiamy suszonymi ziołami. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni (grill) i pieczemy ok. 25 minut.

2. W moździerzu ucieramy świeże zioła z orzechami włoskimi, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. W oddzielnym naczyniu mieszamy twarogowy serek z jogurtem bałkańskim, dodajemy utartą masę z moździerza, Całość łączymy. Doprawiamy solą. Liście bazylii zwijamy w rulon, tniemy i posypujemy na wierzch dipu. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i podajemy z serowym dipem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation