Kuchnia

kuchnia

Tort bezowy

Spody bezowe (2 okregi po 26 cm):
6 białek
szczypta soli
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryn
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (by beza była ciągnąca)

Schładzamy dzieżę w lodówce (miskę, w której będziemy ubijać białka). Ubijamy jajka ze szczypta soli (wtedy ubiją się bardzo szybko na sztywną pianę). Dodajemy powoli cukier puder, po jednej łyżeczce dobrze mieszając.
Następnie dolewamy ocet i sok z cytryny oraz dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej (dzięki niej beza będzie wilgotna i lekko ciągnąca w środku).

Zarówno sok z cytryny, jak i ocet powodują, że beza jest wilgotna w środku i krucha na zewnątrz. Można dodać tylko ocet, albo tylko sok z cytryny. Ocet może być zwykły - spożywczy albo biały winny. Może być też balsamiczny, ale wtedy beza będzie miała delikatny zapach i kolor balsamico! Ja dodałam łyżeczkę octu spożywczego i dla aromatycznego zapachu sok z cytryny.

Wykładamy lśniącą masę na papier z odrysowanym kołem o średnicy 26 cm lub silikonową podkładkę do pieczenia:

Warto, by górna warstwa była grubsza i bardziej nierówna , a dolna bardziej wyrównana - ułatwi nam to nakładanie na spód kremu i sprawi, że wierzch ciasta będzie bardzo atrakcyjny dla oka.

Pieczemy przez 1h w 140 stopniach. Uchylamy drzwi i zostawiamy bezę do wyschnięcia na min. 2 h. Można też ją zrobić poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na całą noc.Nadzienie:
300 g truskawek (mogą być też czerwone porzeczki lub maliny)
250 g mascarpone
250 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
Do zimnej dzieży wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę.
Do ubitej kremówki dodajemy powoli 3 łyżki cukru pudru. Następnie stopniowo dokładamy serek mascarpone.

Na ostudzony spód wykładamy masę. Wgniatamy w nią owoce.
Przykrywamy górną bezą. Dekorujemy owocami lub cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation