Święta i uroczystości
Boże Narodzenie
Kruche ciasto z malinami i bardzo lekką budyniową pianką
Składniki na kruche ciasto (forma o wymiarach 33 cm x 20 cm):
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Owoce:
500 g malin
cukier puder do oprószenia
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzień wcześniej.
Następnego dnia:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Dno formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na delikatną budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (użyłam cukier puder)
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Wykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno – tzn. bardzo, bardzo sztywno, proponuję zrobić próbę i odwrócić miskę z pianą do „góry nogami”. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier puder i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Kolejnym składnikiem do zmiksowania jest proszek budyniowy (nie gotujemy go) i tu podobnie dodajemy go stopniowo w małych ilościach do całkowitego połączenia się z masą. Małą strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia.
Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy powierzchnię, układamy gęsto maliny (otworkami do góry) lekko wpychając w pianę. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta (1/3), trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch malin. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 35 minut.
Wierzch można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
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