Kuchnia

Soups

Aromatyczny bulion drobiowy, mnóstwo czosnku, zielonej cebulki i szparagów. Autorką przepisu jest sama April Bloomfield z nowojorskiej restauracji Spotted Pig.
Potrzebujesz: 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 średnie marchewki, obrane i posiekane w kostkę, 6 małych zielonych cebulek (bez szczypiorku), posiekanych, 3 średniej wielkości główki świeżego, młodego czosnku, posiekane, 2 ząbki zwykłego czosnku, posiekane, sól, 4 szklanki wywaru drobiowego, 250 g zielonych szparagów, pokrojonych w 2 cm kawałki, 100 g groszku cukrowego, 2/3 szklanki zielonego groszku, 2 duże jajka, 1 łyżka startego parmezanu, 1/4 szklanki świeżej bazylii, 1/4 szklanki mięty, 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Oliwę z oliwek rozgrzej w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj marchewki, cebulkę i czosnek. Dopraw solą. Zmniejsz ogień, przykryj i duś ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodaj wywar, zagotuj. Dodaj szparagi, groszek cukrowy i zielony groszek. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Ok 3 minuty.

W międzyczasie wbij jajka do małej miseczki. Dodaj parmezan, szczyptę soli i łyżkę wody. Wymieszaj.

Zmniejsz ogień pod garnkiem z zupą. Dodaj bazylię i miętę. Malutką strużką wlej rozbite jajka do zupy. Po minucie jajka powinny się ściąć, wówczas dodaj sok z cytryny. Podawaj z tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation