Kuchnia

Jedzonko

Czekoladowy tort truflowy z konfiturą wiśniową

Składniki:
350g gorzkiej lub deserowej czekolady
125 ml likieru kawowego kahlua lub np domowego (klik)
125 ml wody
30g kakao
250g masła
175g cukru
10 jajek
60g mąki pszennej
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)


Do miseczki połamać czekoladę, dodać wodę, likier, kakao i masło oraz część cukru (ok 115g). Całość podgrzewać na parze do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Żółtka ubić na puszysty krem. Połączyć je delikatnie z wystudzoną masa czekoladową, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem (60g). Pod koniec ubijania dodać ocet i jeszcze chwile miksować.
Połowę piany wymieszać z masą czekoladową dodać drugą połowę i wymieszać ponownie.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy (średnica 25 cm lub w kształcie serca o pojemności ok 2,5 litra).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 75 minut w temp 160-170 stopni. (Ciasto wyrośnie a następnie lekko opadnie - nie należy się tym przejmować)
Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy z formy i układamy "do góry dnem" na paterze.
Przygotowujemy polewę.


Składniki na polewę:
200g gorzkiej czekolady
125 ml śmietany kremówki 30%
60 ml likieru kawowego kahlua

ponadto:
konfitura wiśniowa
bita śmietana
ewentualnie lody waniliowe


Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do rondelka. Dodać kremówkę i likier. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do gładkości (nie zagotować!). Lekko przestudzoną polewą polać wierzch i boki ciasta (można dodatkowo posypać wiórkami czekolady). Wstawić do lodówki na całą noc.
Podawać z konfitura wiśniowa i bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation