Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Muffinki z truskawkami

Składniki:
- 2 szklanki maki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki truskawek
- 90 g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki maślanki (mleka)
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone owoce. W drugim jajka, maślankę, roztopione i przestudzone masło i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do pełna i posypać mieszanką cukru i cynamonu. W trakcie pieczenia z muffinek może wyciekać sok, dlatego polecam używać papilotek do pieczenia, bez nich muffinki mogą ciężko wychodzić z formy. Piec w temperaturze 190ºC, około 25-30 minut. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation