Kuchnia

kuchnia

Sernik jagodowy.

kładniki:
Spód:
150 g ciastek digestive zmielonych na piasek *
75 g masła roztopionego


Masa serowa:
750 g tłustego zmielonego twarogu **
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód ***


Polewa:
250 ml kwaśnej śmietany ****
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


* Przeważnie zamiast ciastek digestive używam Ciastek Zbożowych firmy Krakus.
** Używam twarogu na serniki Delfiko firmy Starco o zawartości tłuszczu 24%, ale będzie też dobry ser Piątnicy (tł. 16%).
*** Mrożone jagody rozmroziłam i zmiksowałam blenderem ręcznym na puree.
**** Zrobiłam polewę z podwójnej porcji.


Przygotowanie:
Ciastka wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową i masą ciasteczkową. Schłodzić w lodówce przez conajmniej 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wszystkie składniki masy serowej miksować krótko na gładką masę, wylać na schłodzony spód, wstawić do piekarnika i piec 55 minut. UWAGA! Nie pieczemy do suchego patyczka!
Wymieszać składniki polewy. Po 55 minutach wyjąć sernik z piekarnika, wyłożyć na niego polewę i piec jeszcze 10 minut.
Sernik studzić w stopniowo otwieranym piekarniku, po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowywać również w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation