Kuchnia

Naleśniki, gofry, omlety, racuchy, placuszki...

Naleśniki z farszem indyjskim

Składniki:
10 naleśników
4 duże cebule
8 dużych ugotowanych ziemniaków
2 łyżeczka kurkumy
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczki cukru
natka pietruszki, posiekana
oliwa z oliwek

do farszu lub dodać do podstawowego przepisu na naleśniki:
7-8cm kawałek imbiru
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
łyżeczka nasion kuminu (użyłam przyprawy w proszku)
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Pikantne naleśniki + farszNa dużej i suchej patelni podsmaż nasiona kuminu (aż zacznie intensywnie pachnieć), następnie wlej 2 łyżki oliwy, a następnie pokrojone drobno imbir, chilli i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty. Całą zawartość patelni przełóż do miski, w której następnie przygotuj ciasto naleśnikowe (przepis tutaj). Gładkie ciasto naleśnikowe z pikantnymi dodatkami zamieszaj jeszcze raz przed smażeniem, a następnie wylewaj na patelni lekko posmarowaną oliwą. Smaż obustronnie do zarumienienia.
Na drugiej patelni wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebule pokrojoną w pióra. Jak cebula się zeszkli, dodaj 2 łyżeczki kurkumy i wymieszaj, aby cała cebula się zabarwiła. Dodaj pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki i smaż prze kilka minut, mieszając aby również się zabarwiły. Zdejmij z ognia i pozostaw na chwilkę do wystygnięcia (w tym czasie smaki się 'przegryzą').
Farsz nakładaj na pikantne naleśniki i zawiń je dość ciasno w rulon. Możesz pokroić na połówki i podawać.

Zwykłe naleśniki + farsz
Na dużej i suchej patelni podsmaż nasiona kuminu (aż zacznie intensywnie pachnieć), następnie wlej 2 łyżki oliwy, a następnie pokrojone drobno imbir, chilli i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty. Całą zawartość patelni przełóż do miseczki. Na tę samą patelnię dolej kolejne 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebule pokrojoną w pióra. Jak cebula się zeszkli, dodaj 2 łyżeczki kurkumy i wymieszaj, aby cała cebula się zabarwiła. Dodaj pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki i smaż prze kilka minut, mieszając aby również się zabarwiły. Następnie dodaj zawartość miseczki smaż przez 2 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw na chwilkę do wystygnięcia (w tym czasie smaki się 'przegryzą').
Farsz nakładaj na naleśniki i zawiń je dość ciasno w rulon. Możesz pokroić na połówki i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation