Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Brownie pomarańczowo-orzechowe

Czas przygotowania: 90 minut
Składniki

Składniki:
3 tabliczki czekolady (300g) - ja dałam gorzkiej, ale można dać deserowej, będzie łagodniejsze
1 kostka masła (200g)
1 szklanki mąki
szczypta soli (drobnej soli)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka aromatu (waniliowego, pomarańczowego, rumowego)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
olej lub masło, do nasmarowania formy

Czekoladowo, orzechowo i lekko pomarańczowo. Pokrzepiający deser na pochmurne dni,
Etapy przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuszczamy kostkę masła z całą czekoladą (połamcie ją wcześniej, szybciej się roztopi. Należy od czasu do czasu mieszać od spodu, żeby wszystko łądnie się połączyło. Do osobnej miski rozbijamy jaja, wsypujemy cukier i aromat i łączymy wszystko rózgą lub widelcem. w trzeciej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Do jaj dodajemy przestudzoną czekoladę, mieszamy dokładnie, wystarczy łopatką. Później całość przelewamy do michy z mąką. Wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 15/20 cm x 25/30 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ok. 50/60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeść prosto z blaszki, gorące :)))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation