Kuchnia

ciacha i słodycze

Tarta z rabarbarem i bezą

NA CIASTO:
250g mąki
100g cukru pudru
szczypta soli
100g lekko ocieplonego masła
2 jajka

lub

NA CIASTO:
250g mąki
80g cukru pudru
130g zimnego masła
2 żółtka

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść szybko na gładkie ciasto. Owinąć folia spożywczą i odłożyć na około 60minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów podsypując niewielka ilością mąki i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Gęsto po nakłuwać widelcem.

PIECZENIE I: termoobieg 150st, około 10-12minut

NA NADZIENIE:
ok. 1kg rabarbaru

Łodygi umyć i obrać. pokroić w paski odpowiadające szerokości tarty (jeśli korzystamy z formy kwadratowej lub prostokątnej) lub w niewielkie kawałki (na okrągłą formę).

NA BEZĘ:
2 białka
szczypta soli
180g drobnego cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 Białka ubić z solą na bardzo sztywną masę. Następnie, ciągle ubijając, wsypywać partiami cukier. Po każdej partii ubijać przez chwilę. Dodać ocet i przesianą mąkę, ponownie ubić, do wymieszania.

Na podpieczony spód ułożyć lub wysypać rabarbar. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć wzór na rabarbarze (w formie okrągłej - promieniście od środka do krawędzi, w formie prostokątnej równolegle do dłuższego boku).

PIECZENIE II: termoobieg 150st, około 35- 40minut (po 20minutach przykryć folią aluminiową)

Ciasto podawać ostudzone i lekko oprószone cukrem pudrem. W ciepłe dni przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu (w obawie przed pleśnieniem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation