Kuchnia

drugie dania

Pulpeciki w sosie pomidorowym:

Przepis na pulpety (20 małych pulpecików):
500g mięsa mielonego dowolnej maści
3 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
2 litry bulionu (lub 2 litry wody + 4 kostki)

Ciasto włożyć do miski, dodać bułkę tartą, wbić sparzone jajko i dokładnie wyrobić masę. Dodać do smaku sól i pieprz.

W garnku zagotować bulion. Z masy mięsnej formować małe kuleczki i wkładać je do gotującego się wywaru. Gotować około 10-15 minut.

Sos pomidorowy:
czubata łyżka masła
czubata łyżka mąki pszennej
350ml soku pomidorowego
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
łyżka posiekanej pietruszki
10 puplecików

Na patelni rozgrzać masło, dodac mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać sok poomidorowy i mieszać do zgęstnienia sosu. Kiedy sos zgęstnieje w misce wymieszać kwaśną śmietanę z chochelką sosu pomidorowego i wlać całość do sosu na patelni, dodać posiekaną pietruszkę i pulpeciki, dobrze zamieszać i podawać gorące z ziemniaczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation