Kuchnia

GRILL nie musi być nudny

Pstrągi w liściach kapusty
Składniki:
- 4 sprawione pstrągi po około 30 dag każdy,
- mała, luźna główka kapusty,
4 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 limonki,
- 5 dag masła,
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół (natka, kolendra, rozmaryn, szczypiorek),
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- pieprz ziołowy,
- sól
Przygotowanie:
Krok pierwszy
Kapustę opłucz, oczyść z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Główkę włóż na 6-8 minut do posolonego wrzątku. Następnie wyjmij, osącz, przestudź. Zdejmij co najmniej 8 największych liści. Z każdego liścia ostrożnie zetnij najgrubsze nerwy, uważając, aby nie przebić go na wylot. Liście posmaruj odrobiną miękkiego masła.
Krok drugi
Pstrągi dokładnie opłucz z zewnątrz i od środka. Osusz papierowym ręcznikiem. Sparz limonki, cienko obierz ze skórki, a z miąższu wyciśnij sok. Sokiem skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut. W tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube plastry.
Krok trzeci
Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Obierz czosnek. Ząbki pokrój w plastry i również umieść w środku ryby. Następnie pstrągi opanieruj w posiekanych ziołach. Tak przygotowane przykryj i wstaw na około 20 minut do lodówki.
Krok czwarty
Następnie każdą z ryb ułóż na 2-3 liściach kapusty. Przykryj kawałkami masła i zawiń w folię aluminiową. Piecz na grillu ok. 30 minut. Ewentualnie pstrągi w kapuście ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody i piecz 25 minut w temp 200°C. Podaj z ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation