Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ŚRÓDZIEMNOMORSKA ZUPA RYBNA « Lepszy Smak

Zupa ta smakuje nawet największym “wrogom” ryb i owoców morza:)
To była pierwsza “zupa rybna” jakiej odważyłam się spróbować. Od tamtej pory często decyduję się na zupy rybne w restauracjach, ale powiem nieskromnie, że ta jest nadal moją ulubioną.

Co czynią ją wyjątkową? Według mnie jest to bardzo udane połączenie smaku ryb i pomidorów, uzupełnione dobrze dobranymi przyprawami, głównie szafranem i skórką pomarańczową.

Przepis pochodzi z książki “Dania z ryb i owoców morza” (wydawnictwo Konemann).

Uwaga:)
W przypadku tej zupy, każdy może sobie dobrać owoce morza wedle swoich upodobań. Mogą to być tylko ryby, albo ryby i krewetki, albo cała mieszanka “seafood”.
Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich zup, zachęcam do wekowania. Warto jest od razu ugotować większą ilość zupy, a potem cieszyć się nią w dowolnej chwili:)

Składniki:
1/2 łyżeczki nitek szafranu
3 łyżeczki oliwy z oliwek
2 duże cebule, cienko pokrojone
1 por, tylko biała część, posiekany
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
2 łyżki wytrawnego białego wina
1 czerwona papryka, w kawałkach na kęs
500 g pomidorów bez skórki (w puszce lub świeżych)
125 ml przecieru pomidorowego
500 ml wywaru z ryb
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g filetów rybnych bez skórki, w kawałkach na kęs lub dowolna kombinacja ryb i owoców morza (mogą być także mrożone)
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Wykonanie:
W miseczce namoczyć szafran w 2 łyżkach wrzątku.

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać na małym ogniu oliwę. dodać cebulę, por, czosnek, liść laurowy i majeranek. Przykryć i smażyć 10 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż cebula będzie miękka. Dodać skórkę pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Przykryć i smażyć 10 minut.

Dodać do rondla wywar z ryb, przecier i koncentrat pomidorowy oraz szafran z zalewą. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i gotować 15 minut bez przykrycia.

Dodać rybę (i owoce morza), przykryć i gotować 8 minut, aż będzie miękka. Dodać sól i pieprz do smaku oraz połowę pietruszki.

Tuż przed podaniem posypać zupę resztą pietruszki.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation