Kuchnia

Kulinaria

ASHTALIEH MIGDAŁOWE

Składniki (na 4 porcje):

pół szklanki kremówki
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka wody różanej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mielonych migdałów

Mleko mieszamy ze śmietanką. Odmierzamy pół szklanki. Pozostałe mleko ze śmietaną i cukrem umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Do odmierzonego mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mleko w garnku zagotuje się, dodajemy mieszankę z mąką kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wodę różaną i migdały, mieszamy. Przekładamy do foremek lub pucharków. Po przestudzeniu deser wkładamy do lodówki na około godzinę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation