Kuchnia

ciasta, desery

Miętowy sernik z czekoladą.

Składniki na spód ciasteczkowy:

120 g ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie typu digestive
40 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki na masę serową:

250 ml śmietany kremówki 36%
80 g świeżych liści i łodyżek mięty* lub 2 torebki herbaty miętowej (ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu miętowego)
600 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
50 ml likieru miętowego**

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Świeżą miętę drobno porwać. Śmietanę kremówkę zagotować do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać miętę, wymieszać do jej przykrycia, nałożyć pokrywkę, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia. Po tym czasie całkowicie odcedzić kremówkę, listki dobrze odcisnąć z kremówki (wykręcić). Listki wyrzucić.

/Używając zamiast świeżej mięty herbaty miętowej dodajemy do wrzącej kremówki jej 2 torebki, pilnując, by nie 'naciągnęła' zbyt mocno; herbata może nadać sernikowi koloru lekko brudniejszej miętowej zieleni. Używając ekstrakt miętowy dodajemy go do masy serowej pod sam koniec - wtedy dla zielonego koloru masy serowej można dodać kilka kropel barwnika./

W misie miksera zmiksować lub roztrzepać jajka. Dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg, miksując do otrzymania bezgrudkowej masy serowej, nie dłużej. Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, likier miętowy, wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać miętową masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec z parą wodną*** około 1 godziny i 15 - 30 minut.

Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.

Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Wyjąć z lodówki około 1 godziny przed podaniem, ozdobić polewą czekoladową, podawać. Kroić ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).

Polewa czekoladowa:

50 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej), posiekanej
3 kostki białej czekolady + mniej niż kropla zielonego barwnika (barwnik można pominąć)

Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do punktu wrzenia, ściągnąć z palnika. Natychmiast dodać posiekaną ciemną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. W osobnym naczyniu roztopić nad parą wodną białą czekoladę z odrobiną barwnika, przełożyć ją do worka cukierniczego z cienką okrągłą tylką do pisania.

Po rozprowadzeniu ciemnej polewy po serniku, białą czekoladą wyciskaną z rękawa zrobić na serniku paski, przeciągnąć po nich wykałaczką by zrobić ozdobny wzorek.

* z mięty wieloletniej, gdzie łodyżki są zdrewniałe, wykorzystujemy jedynie listki

** likier miętowy nada masie serowej koloru miętowego (jak na zdjeciach); jeśli nie użyjecie likieru można dodać odrobinę barwnika spożywczego

*** sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation