Kuchnia

DK

Sałatka Cezar z kurczakiem i pomidorkami
12 pomidorków koktajlowych (cherry)

100 g małych grzanek (najlepiej czosnkowych)

4 łyżki oliwy

1 podwójna (ok. 700 g) pierś kurczaka

50 g wiórków parmezanu



Sos:

4 łyżki oliwy

1 łyżka octu winnego

1 łyżka soku z cytryny

sos worcester

sól

pieprz Umyte i osuszone mięso kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, usmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia

Liście sałaty oczyść, wypłucz i dokładnie odsącz (większe liście porwij na kawałki). Przełóż do dużej salaterki. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki. Do sałaty dodaj ostudzone mięso kurczaka, pomidorki i grzanki, wymieszaj. Przygotuj sos: w małej miseczce ubij trzepaczką 4 łyżki oliwy z octem winnym, sokiem z cytryny, kilkoma kroplami sosu worcester, solą i pieprzem. Wylej sos na sałatę. Całość delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki posyp wiórkami parmezanu i od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation