Kuchnia

food

DYNIOWO-KORZENNE DONATY

DONATY
250 g mielonych migdałów
2 płaskie łyżki mąki pszennej *
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
4 jajka
230 g puree z dyni z TEGO przepisu
170 g miodu
110 g oleju

masło i mąka do wysmarowania formy

* Ilość mąki zależy tak naprawdę od płynności ciasta. W oryginalnym przepisie w ogóle nie było mąki, ja przy drugim podejściu do donatów dodałam, ponieważ ciasto wyszło mi bardzo płynne (możliwe że puree miało dużo wody, było wcześniej zamrożone) i przez to miałam problem z wyjęciem gotowych donatów z foremki. Gdy dodałam mąkę bez problemu wychodziły z foremki.

GLAZURA
100 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka olejku migdałowego


Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić wszystkie suche składniki czyli migdały, mąkę, sól, sodę oraz przyprawy. Wszystko wymieszać i dodać mokre składniki czyli jajka, puree z dyni, miód i olej. Całość dobrze wymieszać. Formę od donatów wysmarować masłem oraz wysypać mąką. Wlać do każdego zagłębienia ciasto na całą wysokość. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, po tym czasie wyjąć ją i odstawić na około 5 minut, następnie obrócić do góry nogami, donaty powinny same wypaść, ewentualnie pomóc im w tym podważając lekko. Studzić na kratce.
Składniki glazury umieścić w rondelku i postawić na gazie. Chwilę podgrzewać do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Gdy glazura będzie chłodniejsza zacznie gęstnieć, wtedy należy polać nią ostygnięte donaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation