Kuchnia

ciasta

Ciasto drożdżowe z jagodami - przepisy.net

Składniki

* 500 g mąki
* 100 g margaryny
* 2 jaja
* 2 żółtka
* 80 g cukru
* 40 g drożdży
* szklanka mleka
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 0,5 l jagód mrożonych (mogą być inne owoce)
* szczypta soli
-
Na kruszonkę:
* 1/2 kostki margaryny
* 0,5 szklanki cukru
* szklanka mąki
Margarynę, cukier i makę łączymy. Zagniatamy tak długo, aż zrobi sie jednolite ciasto. Kruszonke wstawiamy do lodówki.

Sposób przygotowania

Ciasto:

1) wyciągamy jagody z zamrażarki, posypujemy cukrem waniliowym

2) W ciepłym mleku , z łyżeczką cukru rozprowadź drożdże. Pozostaw do wyrośnięcia.

3) Margarynę rozpuszczamy(nie gotujemy!) i odstawiamy do przestudzenia.

4) Przesianą mąkę ze szczyptą soli wsypujemy do miski,dodajemy cukier,jaja,wyrośnięty zaczyn, i margarynę.

5) Wyrabiamy ciasto na gładką masę (mozna sie pożądnie wyżyć :) ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6) Po ok 15 minutach "rozciągamy" równo ciasto na blachę.(Najlepiej moczyc ręcę w ciepłej wodzie) Na ciasto rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180st C 35-45 minut ( zależy od piekarnika)

Po upieczeniu ciasto polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation