Kuchnia

muffiny

TARTALETKI LIMONKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

150 g herbatników maślanych bądź digestive
100 g margaryny Palmy z Kruszwicy
2 łyżki cukru
2 limonki
250 g śmietanki kremówki 30 %
150 g białej czekolady

Porcje: 10
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut - czas na schłodzenie

Ścieramy skórkę z jednej limonki, sparzonej uprzednio wrzątkiem - posłuży nam do dekoracji. Herbatniki miażdżymy przy pomocy tłuczka i dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę. Nakładamy masę na dno muffinkowych foremek wypełnionych papilotkami, po czym utwardzamy łyżką - baza dla tartaletek musi być dość twarda. Kroimy limonkę na cienkie plasterki, układamy po jednym na herbatnikową masę i posypujemy cukrem. Następnie zapiekamy spody przez ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C (termoobieg). Zostawiamy do wystygnięcia, w tym czasie przystępujemy do wykonania kremu. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z odrobiną śmietanki, odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie ubijamy resztę schłodzonej śmietanki i powoli dodajemy do niej roztopioną czekoladę. Zarówno herbatnikowe spody, jak i krem wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przelewamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim bazę z herbatników, tworząc fantazyjne babeczki. Całość ozdabiamy kawałkami limonki, startą skórką oraz białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation