Kuchnia

Kuchnia-Przetwory

Konfitura z żurawiny
Składniki
ok 200 g żurawiny
3-4 łyżki cukru
1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1.
Na patelnie wrzucam żurawinę, cukier i wodę. Stawiam na średnim ogniu.

Krok 2.
Gdy będzie już gorące to łyżką drewnianą rozdeptuje owoce żurawiny. W innym wypadku mogą zacząć wybuchać i niepotrzebnie oparzyć, dlatego ja zawsze łyżka delikatnie je rozdeptuje, rozcieram tak jakby o dno.

Krok 3.
Jak już delikatnie zacznie gęstnieć to przekładam do wyparzone słoiczka. Zakręcam dokładnie. Stawiam do góry dnem aż wystygnie i gotowe.

Jeśli robię tak „na już” to wkładam do słoiczka i jak ostygnie to trzymam w lodówce.

Idealny dodatek do mięs i serów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation