Kuchnia

przepisy

Majonez z białej fasoli

Potrzebujecie:

- 1 puszka białej fasoli razem z zalewą
- 2-3 łyżeczki musztardy (najlepiej ostrej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4-5 łyżek oleju kukurydzianego
- sól
- pieprz
- ewentualnie inne ulubione przyprawy



Fasolę odcedzamy i pozostawiamy zalewę. Do miski wrzucamy odcedzoną fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Miksując dalej powoli dolewamy olej.

Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że konsystencja jest za gęsta możemy dodać jeszcze trochę zalewy, a jeśli za rzadka możemy zagęścić ugotowanym ziemniakiem lub fasolą z kolejnej puszki. Majonez przekładamy do zakręcanego słoiczka i trzymamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation