Kuchnia

kuchnia

Sernik meksykański (Pay de queso)

Składniki na formę 23 - 26 cm:

- ok. 300 g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" (zużyłam ok. 200 g)
- 250 g roztopionego masła (u mnie trochę więcej niż 1/2 kostki)
- 8 jajek
- 500 g serka kremowego typu 'Philadelphia'
- 500 g gęstego serka homogenizowanego
- 1 duża puszka (411 g) skondensowanego mleka niesłodzonego
- 1 duża puszka (533 g) mleka skondensowanego słodzonego




Ciastka zmielić (lub zetrzeć na tarce) i wymieszać z masłem, aż będą miały wygląd mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia . Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. Na czas przygotowywania masy, tortownicę włożyć do lodówki.
Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto aż do wystygnięcia.
Przed podaniem udekorować tartą czekoladą lub owocami.

Uwagi:
1.Użyłam zwykłego białego sera twarogowego zamiast homogenizowanego i 'Philadelphia'.
2.Moje puszki z mlekiem miały mniejszą wagę.
3.Masa serowa jest dosyć rzadka i ma tendencję do wyciekania , dlatego należy jak najlepiej uszczelnić tortownicę.
4.Po wyjęciu z piekarnika , jeszcze lekko ciepły sernik posypałam groszkami czekoladowymi , żeby trochę się roztopiły i przykleiły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation