Kuchnia

torty

Składniki na 12 babeczek:
130 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 - 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.

W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lukier królewski (royal icing):
2 białka
3 szkanki cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)
1 łyżeczka soku z cytryny

W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć.

Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi kwiatkami.

Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation