Kuchnia

Przepisy

Sokoły kawowe z migdałami
Składniki na bezy:
240g białek (ok 8szt)
400g cukru
szczypta soli
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
posiekane migdały do posypania


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy powoli cukier cały czas miksując. Powinna nam powstać gęsta lśniąca masa. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę octu winnego. Miksujemy jeszcze chwilę. Ma być bardzo sztywne. Szpryca wyciskamy coś na kształt trójkątów o długości boków ok. 9-10cm Wyciskamy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i posypujemy obranymi siekanymi migdałami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 140 stopni ok 90 min. Studzić w uchylonym piekarniku. (pod koniec pieczenia ostatnie 5-7 minut można podnieść temp do 180 stopni. Uważać by się nie spaliły)


Składniki na krem kawowy:
250g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miałkiej


Śmietanę ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego miałka kawę i miksować chwilkę do rozpuszczenia (Jeśli kawa nie jest idealnie miałka a w granulkach wówczas należy ją najpierw rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody). Serek dokładnie zmieszać ze śmietaną i schłodzić.
Krem przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na połowę trójkątów. Drugą połową połozych na wierzch. Można lekko oprószyć kawą rozpuszczalną lub inką.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation