Design

Design

Cucina della Felicità: Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki na blachę o wymiarach 20 x 20 cm

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
60 g cukru
3 żółtka
2 łyżki zimnego mleka
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie owocowe:
500 g rabarbaru
4 łyżki cukru

Beza:
4 białka
200 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu winnego

Przygotowanie kruchego ciasta: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na wielkość blachy i delikatnie przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C. Piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie nadzienia owocowego: Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem. Nadzienie wyłożyć na ostudzony spód.

Przygotowanie bezy: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do momentu, w którym masa będzie sztywna, gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, miksując jedynie do połączenia się składników. Bezę wyłożyć na nadzienie owocowe.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec przez około 35-40 minut lub do momentu, w którym beza będzie na wierzchu chrupiąca. Przed krojeniem odstawić do ostudzenia na 20 minut. Można jeść lekko ciepłe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation