Biżuteria

Biżuteria

Ciasteczkowe lizaki w czekoladzie. Naprawdę pyszna sprawa :)

Bazą ciasteczkowych lizaków jest biszkopt.

Składniki na biszkopt:
- 125g miękkiego, lekko słonego masła
- 125g drobnego cukru do wypieków
- 2 średnie jajka
- 125g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Nagrzej piekarnik do 160 °C. Dokładnie wymieszaj masło i cukier, aby nie było grudek. Następnie dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko, dodaj do masy. Mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Natłuść formę do pieczenia, przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika na 25 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i pozostaw przez pół godziny do ostygnięcia. Po tym czasie energicznie wytrząśnij ciasto na talerz i całkowicie ostudź.

Składniki na 20 ciasteczkowych lizaków:
- 1 wystudzony biszkopt
- 70g kremowego serka
- 140g cukru pudru

Ciasto rozdrobnij na okruchy (możesz użyć do tego miksera lub blendera) i odstaw. Cukier puder przesiej przez sitko i wymieszaj z serkiem. Masę serową wymieszaj z okruchami ciasta. Na wadze odważ kawałki ciasta o ciężarze około 30 gram. Z każdego kawałka formuj kulki i układaj je na talerzu. Wstaw do lodówki i schłodź przez godzinę aż kulki ciasta stwardnieją. Patyczki do lizaków zamocz w lukrze na 1cm, następnie wciśnij w schłodzone ciasto. Dzięki temu kulki ciasta nie będą ślizgać się po patyczku i pozostaną na miejscu.
Dekorowanie: W słodkie kulki możemy udekorować (lekko wciskając) kolorową posypką, kawałkami czekolady, maczać w polewie czekoladowej, obtoczyć w wiórkach kokosowych..- należy wykazać się inwencją :)
Gotowe lizaki wtykamy w styropian, aby mogły wyschnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation