Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

STEFANIA.

Składniki
przepis znaleziony na blogu Słodkie Inspiracje, pochodzi z forum cincin

1 litr mleka
szklanka cukru
kostka margaryny lub masła (250 g)
szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
wiórki kokosowe, orzechy lub posypka (do dekoracji)
5 paczek herbatników [ja zużyłam dokładnie 24 herbatniki na blachę ok 25 na 25 cm]



Blachę wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały.
Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i w takiej postaci wlać na gotujące*) ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo.
Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć.
Po wystudzeniu wstawić do lodówki [najlepiej na noc]. Po wyjęciu z lodówki polać polewą, można dodatkowo posypać orzechami, migdałami czy wiórkami kokosowymi.

*rozprowadziłam kaszę w jednej szklance mleka, niestety ta ilość okazała się niewystarczająca - po wlaniu na gotujące mleko z kaszy utworzyły się grudki. sytuację udało mi się uratować przy pomocy blendera, tak więc polecam ją rozprowadzić kaszę w większej ilości mleka - przynajmniej 1,5 szklanki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation