Kuchnia

pychota

Sernik w szklance

Składniki: (10 porcji)
1,10 sera twarogowego + 125 g serka kremowego Philadelphia (lub 1,25 kg sera twarogowego)

10-20 dag cukru brzozowego/fruktozy (ilość zależy głównie od kwaśności sera)
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
2 żółtka
1 łyżka tartej skórki z cytryny lub pomarańczy (lub 1-2 łyżki rumu)

Spód
pokruszone czekoladowe herbatniki pełnoziarniste (u mnie Kakaowe Lu Go! – po pół herbatnika na porcję)

Polewa
zmiksowane owoce, świeże lub mrożone (truskawki/maliny/brzoskwinie/jagody…)
fruktoza/cukier brzozowy/agawa – do smaku
kilka świeżych owoców do dekoracji

Wykonanie:
Przygotować szklaneczki (lub słoiczki) o pojemności około 200-250 ml oraz naczynie żaroodporne, do którego wstawimy szklaneczki aby piekły się w kąpieli wodnej.

Na dno każdego wsypać po 1-2 łyżki pokruszonych herbatników.
Sery zmiksować z cukrem brzozowym i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać otartą skórkę cytrynową/pomarańczową lub rum.
Masę rozłożyć równomiernie do wszystkich przygotowanych szklaneczek/słoików tak aby sięgała do około 2/3 wysokości każdego naczynia.
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni.
Szklaneczki wstawić do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy szklaneczek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut. (Uwaga: Upieczone serniki powinny mieć ścięte brzegi, a sam środek może pozostać lekko “płynny”.)
Ostrożnie wyjąć szklaneczki z kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia, a następnie chłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny (a nawet całą noc).
Przygotować mus owocowy. Owoce dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito, aby usunąć ewentualne pestki. Dosłodzić do smaku fruktozą/cukrem brzozowym lub syropem z agawy.

Serniczki podawać ze świeżymi owocami i musem owocowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation