Kuchnia

Pychotki !

Ciasto z truskawkami i galaretką

Składniki na biszkopt:



6 jaj
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Składniki na masę:

1 śmietana 18% (400 g)
6 żółtek
1 kostka masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
galaretka owocowa
truskawki

Śmietanę, żółtka podgrzewać ubijając, az masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę śmietanowo - żółtkową, zmiksować.

Przekrojony biszkopt nasączyć dowolnym nasączem ( u mnie woda, cukier, sok z cytryny, spirytus), posmarować masą, ułożyć truskawki, przykryć druga połową biszkoptu, znowu nasączyć, cienko posmarować masą, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation