Kuchnia

Alkohole

kilogram przebranych dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
litr spirytusu 96%
1/2 litra wody (najlepiej źródlanej lub przygotowanej po uprzednim ochłodzeniu)
kilogram cukru
1/2 laski wanilii
4-5 ziarenek kardamonu


Dojrzałe, czerwone owoce oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do słoja razem z przeciętą wzdłuż wanilią i kardamonem, zalać spirytusem i wodą. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie nalew zlać i odstawić, natomiast owoce zasypać cukrem. Gdy z cukru zacznie powstawać syrop, można przyspieszyć proces rozpuszczania poprzez mieszanie.
Gdy, po kilku dniach, widać, że cukier nie rozpuści się już bardziej, połączyć z nalewem.
Odstawić na kilka dni (aż do całkowitego rozpuszczenia cukru), przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dojrzewa minimum 3-6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation