Kuchnia

kuchnia

MINESTRONE SZPARAGOWE

Składniki: (6 porcji)
4-5 młodych marchewek
2 łodygi selera naciowego
3 malutkie cukinie (lub 1/2 średniej)
4-5 zielonych szparagów
3-4 białe szparagi
1 cebula dymka
2-4 ząbki czosnku
garść groszku cukrowego
4 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (ja niestety miałam tylko suszony…)
sól i pieprz

dodatkowo:
tarty parmezan

Wykonanie:
Marchewki i cukinie pokroić na plasterki lub półplasterki w zależności od wielkości. Białe szparagi obrać i odkroić twarde końcówki. Z zielonych szparagów odłamać twarde końcówki. Oba rodzaje szparagów, strąki groszku cukrowego i łodygi selera naciowego pokroić na 1-2 cm kawałki.

Do garnka wlać 4 łyżki oliwy i zeszklić na niej posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodać pozostałe warzywa (ale bez groszku!). Smażyć 3-5 minut aż zaczną lekko przywierać do dna garnka. Dodać posiekany tymianek i całość zalać wrzątkiem, tak aby przykrył warzywa. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. W połowie gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać groszek cukrowy.

Zupę podawać posypaną tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation