Kuchnia

Kulinaria

OWSIANKA ZAPIEKANA z karmelizowanymi truskawkami


60 g płatków owsianych
20 g drobno posiekanych migdałów
20 g rodzynek
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
200 ml mleka
2 łyżki śmietanki 30%

250 g truskawek
1- 2 łyżki brązowego cukru

Płatki owsiane wymieszaj z migdałami, rodzynkami, solą i cynamonem. Wsyp je do niewielkiego żaroodpornego naczynia i zalej mlekiem wymieszanym ze śmietanką.

Wstaw do rozgrzanego do 150C piekarnika i piecz przez 40 minut. Posyp wierzch brązowym cukrem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Podawaj z karmelizowanymi owocami.

Na patelni teflonowej rozpuść brązowy cukier i wrzuć przekrojone na połówki truskawki. Podsmażaj mieszając delikatnie. Truskawki powinny pozostać jędrne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation