Kuchnia

Kuchnia

Parfait z wątróbek drobiowych przepis | Kotlet.tv

Jeśli lubicie różne pasty kanapkowe, a przy okazji macie ochotę na pasztet, ale niekoniecznie macie maszynkę, to ten przepis powinien Wam się spodobać. Parfait z wątróbek drobiowych to najprościej mówiąc prosta i tania pasta kanapkowa. Intensywna, gęsta i bardzo smaczna.

Parfait z wątróbek drobiowych bardzo mi przypasowało, a najbardziej ze świeżym domowym chlebem. Na zdjęciu jest chleb polski. A pomysł na tę pastę podpatrzyłam u Gordona Ramsay’a i Jamiego Olivera, co mnie podwójnie zachęciło do spróbowania, oczywiście z małą modyfikacją. Zachęcam Was do spróbowania tym bardziej jeśli lubicie takie „smaczki” :)

Czas: ok. 20 minut + chłodzenie w lodówce
Ilość porcji: spora miseczka na ok. 4 dni
Składniki

1 cebula
300 g wątróbki drobiowej
pieprz czarny
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
ok. 50 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Krok 1.
Cebulę kroję drobno i podsmażam na dwóch łyżkach masła aż będzie szklista.

Krok 2.
Dodaję wątróbkę, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam, aż wątróbka będzie brązowa

Krok 3.
Przekładam do miski, dodaję masło, natkę pietruszki a także troszkę pieprzu i gałkę muszkatołową.

Krok 4.
Miksuję blenderem na pastę. Przekładam do miseczki i wstawiam do lodówki np. na noc. Gotowe, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation