Kuchnia

Jedzonko

Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym

składniki:

paluszki krabowe - 500 gramów
puree ziemniaczane - 250 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
kwaśna śmietana - 200 gramów
czerwona cebula - 1 sztuka
mąka - 150 gramów
jajka - 2 sztuki
cytryna - 2 sztuki
świeżo mielony pieprz
ziarna sezamu - 60 gramów
sól
olej - 200 mililitrów


Posiekaj bardzo drobno paluszki krabowe oraz cebulę i wymieszaj je z zimnym puree ziemniaczanym, jajkami, częścią mąki (125 gram), sokiem z jednej cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
Farsz krabowy dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.
Zrób z otrzymanej masy 8 kulek i panieruj je w mieszance podsmażonych ziaren sezamu z mąką (25 gram).
Smaż kulki na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju obracając od czasu do czasu aby były złociste ze wszystkich stron.
Zrób cytrynowy sos łącząc kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Podawaj ciastka krabowe z cytrynowym sosem na boku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation