Fotografia

naj

Sernik na jogurcie

Składniki:

1kg jogurtu
3 budynie śmietankowe
2 czubate łyżki mąki
4-5 jaj
100g ksylitolu
3-4 łyżki masła/oliwy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
kropla aromatu migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
papier do pieczenia, tłuszcz do formy

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sok z cytryny i ubijamy z połową cukru na gładką, lśniącą masę. Żółtka ucieramy z resztą cukru (co białości), dodajemy masło/oliwę, a potem na przemian odrobinę jogurtu i budyniu, cały czas miksując. Na koniec dosypujemy mąkę, pomarańczową skórkę i aromat. Do masy dodajemy pianę, delikatnie mieszając wszystko drewnianą łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go margaryną, wlewamy masę i pieczemy ciasto przez ok. 1h w temp. 160 C. Po upieczeniu przez 20 min nie otwieramy piekarnika, po tym czasie uchylamy lekko drzwi i pozawalamy ciastu ostygnąć w piecu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation