Kuchnia

Fajne

Ciasto z bananami i krówkami
Składniki:

250g mąki pszennej
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka soli
150g miękkiego masła
1/3 szklanki gęstej śmietany
1 duży banan
8 krówek

Wierzch:

80g serka śmietankowego, mascarpone lub serka Philadelphia
2 łyżki czubate cukru pudru

Forma: średnica 22cm lub ok. 20x30, tutaj w silikonowym sercu

Rozgrzej piec do 160 st. C. Foremkę blaszaną wyłóż papierem do pieczenia (jeśli pieczesz w silikonowej to nie).
Połącz w misce mąkę z solą. Masło ze śmietaną i cukrem utrzyj mikserem na najwyższych obrotach ok. 8 minut, na białą, puszystą masę. Zmniejsz prędkość miksera, lekko roztrzep jajka i dodaj je kolejno w czterech porcjach, stale miksując. Przestaw mikser na minimalną prędkość, dosyp mąkę z solą w 4 porcjach i miksuj, żeby połączyć składniki.
Banana przekrój wzdłuż i na pół-plasterki, krówki pokrój na małe kawałki i wmieszaj wszystko do ciasta. Wlej ciasto do foremki. Piecz do suchego patyczka, około 60 min.

Serek wymieszać z cukrem pudrem i rozsmarować na cieście.
(Ciasto jest przewrócone do góry dnem, tam zgromadziły się krówki i banany )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation