Kuchnia

kuchnia

Tort truskawkowy

Składniki
Biszkopt:
1. 6 jajek
2. 1 szkl. maki pszennej
3. 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
4. 1 szkl. cukru
5. 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6. 1 łyżka octu
Krem:
1. mrożone truskawki (40-50 dag)
2. 2 galaretki truskawkowe
3. 0.5 l śmietany 30%
Zdobienie:
1. 0.5 l śmietany 30%
2. 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny
3. podłużne biszkopty, parę świeżych truskawek
Smaczny tort, który zadowoli każde podniebienie i oko.

Etapy przygotowania

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem obić na sztywna piane. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia i utrzeć na jednolita masę. Taka masę dodawać powoli do białek powoli mieszając (najlepiej dużą łyżka) na koniec dodać wymieszane mąki. Piec ok. 30 minut. Po 30 min. trzymać biszkopt jeszcze z 10 min. aby nie opadł. Po ostudzeniu przekroić na 3 placki. Najlepiej nasączyć sokiem z cytryny i wody (można dodać wódki lub nalewki).

Krem: Śmietanę ubić (ja zawsze wkładam śmietanę do zamrażarki na jakiś czas to mi zawsze gwarantuje ubicie śmietany). Zamrożone truskawki pokroić. 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, wrzucić do nich truskawki (ponieważ są zamrożone spowodują, ze galaretka zacznie natychmiast tężec) i wlać do ubitej śmietany. Można wymieszać ta masę i wtedy truskawki będą w kawałkach, bądź zmiksować. Następnie biszkopty przełożyć truskawkowa masa.

Zdobienie: Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Jak przestygnie dodać do niej łyżkę bitej śmietany i wymieszać, a następnie wlać całość do bitej śmietany. Jeszcze chwilkę ubić wszystko razem. Następnie smarować boki i gore tortu śmietana. Na boki natomiast przyklejać biszkopty i związać wszystko wstążka. Gore przystroić truskawkami wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation