Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki potrzebne do przygotowania tarty truskawkowej:

Składniki na ciasto:

250g mąki (ja użyłam krupczatki),
100g masła,
2-3 łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
1 jajko,
cukier z wanilią


Składniki na wypełnienie tarty:

250ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
500g truskawek,
kilka tafelków gorzkiej czekolady.



Sposób przygotowania tarty truskawkowej:

Mąkę, cukier, sól i cukier z wanilią wsypuje do dużej miski, miękkie masło kroję w kostkę lub jeżeli jest twarde ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaje jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Wylepiam ciastem foremkę na tartę dokładnie oblepiając brzegi. Nakłuwak kilkakrotnie ciasto widelcem żeby spód nie unosił się w czasie pieczenia.
Tak przygotowaną formę wkładam na 30 minut do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do 190oC i piekę spód do tarty przez około 20 minut, odstawiam do wystygnięcia.
Ubijam śmietankę, dodaję cukier puder i jeszcze chwilę ubijam uważając żeby śmietanka się nie zmaśliła. Wykładam bita śmietanę na spód do tarty. Truskawki kroję na połówki i układam na śmietanie. Całość posypuję odrobiną tartej gorzkiej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation