Kuchnia

My passion

Krem ze szparagów
dla 6-8 osób

1 kg zielonych szparagów
4 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
100 ml oliwy
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
50 ml śmietany 30 proc.
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa truflowa


Szparagi oczyść i połam na małe kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na kawałki. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekane cebule i czosnek, zalej wywarem warzywnym, dodaj ziemniaki. Gotuj ok. 20 min pod przykryciem, potem dodaj szparagi. Kiedy składniki będą miękkie, przelej całość do blendera i zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kroplę śmietany.
Rozlej zupę do talerzy i polej niewielką ilością oliwy truflowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation